Article content continued

Interior designer Tanya Krpan and her builder husband Jure transformed a grand Morgan Creek house into a comfortable, livable, yet sleekly contemporary home. Photo by Janis Nicolay

Cosy in the Country

When interior designer Tanya Krpan was asked by her husband Jure, a builder who owns Dakota Homes, to help design a large custom house in Morgan Creek, she knew her biggest challenge would be turning a cavernous space into a cosy, contemporary family home.

The 13-foot-high ceilings and a footprint of more than 7,000 square feet meant they certainly had enough space to design a home with every contemporary convenience, but it also needed to feel warm and comfortable. With seven bedrooms and bathrooms spread over three floors, this was an immense project for the couple to take on.

Caramel-coloured flooring draws the eye through the open floor plan; at the same time, the space is broken into smaller secondary spaces that make it feel welcoming and intimate. Photo by Janis Nicolay

“There was a lot of volume to fill and I knew this house could easily feel cold and empty,” says Krpan, who has run her own design company, TKDC (Tanya Krpan Design Co.), since 2016. “Although I needed to keep it contemporary and cohesive, I also needed to add elements that would make it comfortable and personal.”

Adding warmth to the home was paramount to Krpan’s design.

First, she unified the open floor plan with a simple palette of greys, blacks and whites, to which she added soft grey millwork and light oak cabinetry and flooring, which provided the warmth she was seeking. Although the light oak flooring runs throughout the home, creating a warm caramel base tone, it is offset by stark white walls that keep it contemporary and light.

The home’s palette of white, grey and black is given warmth with light oak cabinetry and flooring. Photo by Janis Nicolay

The next challenge Krpan faced was how to differentiate individual spaces within the floor plan without compromising the cohesiveness contemporary design demands. “A repetition of materials creates a seamless flow, but I needed to find ways to carve out secondary spaces within to prevent it feeling empty and cold,” she says. “I carefully chose custom elements within the palette that would draw the eye.”

Source Article